Ruumisarkun valinnassa paljon vaihtoehtoja

Hautajaistilaisuudessa arkku on keskeisellä paikalla ja tapahtuman keskiössä. Se kuljettaa vainajan viimeiselle matkalleen. Siksi omaisille onkin usein tärkeää valita sellainen arkku, joka kuvastaa vainajan muistoa.

Materiaali, muoto ja koristeet vaikuttavat arkun ulkonäköön

Arkkujen ulkonäköön vaikuttaa kenties eniten sen materiaali. Arkkuun käytetty puulaji voi jo itsessään olla tietyn värinen, esimerkiksi tamminen lauta on hieman tummampaa ja männystä valmistettu vaaleaa. Usein arkut kuitenkin pintakäsitellään, jolloin myös niiden väri saadaan toivotunlaiseksi, kuten vaikkapa kauttaaltaan valkoiseksi. 

Värityksen lisäksi arkun ulkonäköön vaikuttaa suuresti sen muoto. Arkkuihin voidaan tuoda runsaasti luonnetta persoonallisilla muotoratkaisuilla, esimerkiksi veneen muotoon veistämällä tai hyödyntämällä erilaisia kulmia ja leikkauksia. 

Oma kokonaisuutensa on arkkujen verhoilu, joka on itse asiassa yksi suomalaisen hautauskulttuurin erityispiirre. Verhoilu tarkoittaa, että arkun kannessa on kokonainen tai osittainen kangaspinnoitus, joka voi jälleen kerran tuoda arkkuun uudenlaista muotokieltä.

Arkku voidaan viimeistellä mielenkiintoisilla yksityiskohdilla. Kanteen voidaan esimerkiksi kaivertaa tai vastavuoroisesti kohokuvioin liittää muotoja, kuvioita tai symboleita. Kuvasto voi olla vaikkapa luontoaiheista, mutta myös abstraktimpaa. Arkkuihin on myös mahdollista maalata tai verhoiluun painattaa ihan suoranaisia kuvia. 

Ruumisarkun yksilöintiin on siis olemassa runsaasti vaihtoehtoja, mikä on tärkeää, sillä arkku edustaa hautajaisissa vainajaa. Usein omaiset tahtovat arkun sisältävän teemoja vainajan elämästä: arkussa voi näkyä vainajan harrastukset, hänelle tärkeät maisemat ja kiinnostuksen kohteet. Samalla tavoin kuin hautakivi, myös arkku voi kertoa tarinaa edesmenneestä.

Arkkua valitessa on otettava huomioon luonnollisesti myös vainajan koko. Erityisen pitkä tai tukevarakenteinen vainaja voi tarvita tavallista suuremman arkun hautausta tai tuhkausta varten.

Ekologisuus on tärkeä tekijä arkkua valitessa

Sekä meille Ikäheimolla, että yleisesti vainajien omaisille on tärkeää, että arkut on toteutettu ekologisesti. Arkuille onkin itse asiassa luotu laatuvaatimukset Kirkkohallituksen, seurakuntien, krematorioiden ja hautaustoimistojen toimesta. Laatuvaatimusten mukaan arkkujen tulee palaa tai maatua mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja luontoa mahdollisimman vähän kuormittaen. 

Ekologisuus otetaan huomioon SHT-Tukun arkuissa kauttaaltaan. Käytetyt pintakäsittelyaineet valikoidaan mahdollisimman ympäristöystävällisiksi. Verhoilussa käytetyt kankaat taas ovat luonnonkuitua tai luonnon muuntokuituja. Koristenauhojen tupsut tehdään itse kehrätystä langasta. Arkunteosta ylijäävät puukappaleet taas käytetään pienempien tuotteiden valmistamiseen veistämöllä. Arkuilla onkin Suomalaisen Työn Liiton Avainlippumerkki.

Myymämme, SHT-Tukun Punkalaitumella valmistamat arkut on valmistettu pääasiassa kotimaisesta sertifioidusta mäntypuusta. Muita käytettyjä puumateriaaleja ovat kotimainen koivu, amerikkalainen tammi sekä baltialainen tervaleppä. Jokainen valikoimassamme oleva arkku sopii sekä tuhkaukseen että arkkuhautaukseen.

Ikäheimolla on kattava valikoima arkkuja

Olipa arkku sitten tarkasti toiveiden mukaan yksilöity tai koruttomampi, se on pakollinen osa hautajaismenoja ja hautausprosessia. Tämän taustalla on Suomen Hautaustoimilaki, joka määrittää, että ihmisen hautaaminen tai tuhkaaminen ilman arkkua on kiellettyä. 

Laajasta arkkuvalikoimastamme voit löytää vainajan muistolle sopivan arkun. Autamme ja neuvomme mielellämme kaikissa arkkuihin liittyvissä kysymyksissä. Arkkuvalikoimaamme voit tutustua tarkemmin arkkujen ja uurnien alasivullamme.